JINC sprak met Ard van Berkel van Rabobank over Wizzie en meer

Interview

Tijdens de Week van het Geld spraken we met Ard van Berkel, Directeur Coöperatieve Rabobank Metropoolregio Amsterdam, die onder andere verantwoordelijk is voor alle initiatieven die Rabobank onderneemt in de metropoolregio Amsterdam op het gebied van financieel gezond leven. Het gesprek ging over ons project Wizzie, financiële gezondheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en de samenwerking met Deloitte.

24 april 2024

Vandaag wordt hier het Nationaal Geldexamen afgenomen, dat gaat natuurlijk over financiële gezondheid en educatie, specifiek gericht op jongeren. Hoe belangrijk is financiële educatie voor jou persoonlijk en voor Rabobank?

Ja, voor mij persoonlijk. Dat besef je altijd weer als je op zo’n evenement bent, hoe niet vanzelfsprekend het is dat kinderen financiële educatie krijgen.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik als kind door mijn ouders daar goed in opgevoed ben. Altijd sparen als je iets wilde kopen, maar ik realiseer me ook steeds meer dat dat voor heel veel kinderen ook niet vanzelfsprekend is. En dat de verleidingen, zeker in de huidige tijd, ook steeds groter worden en dat geeft ook aan dat het ontzettend belangrijk is dat kinderen die educatie wél krijgen. En dan is het hartstikke fijn dat wij als Rabobank daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Wat is je vandaag opgevallen?

Ik denk toch die belevingswereld van kinderen: wat krijg je van huis uit mee, het belang van sparen, het belang van hoe je met geld omgaat. Ik realiseer me ook steeds meer dat in de tijd dat ik opgegroeid ben het geld wat je had het geld was wat in je portemonnee zat of in je spaarpot. Tegenwoordig is dat natuurlijk een getal op je computerscherm of je mobiel en dat geeft ook hele andere beleving met zich mee. En dat vind ik elke keer weer bijzonder om te zien wat dat doet met hoe kinderen tegen geld aankijken en daarmee omgaan.

Het JINC-project Wizzie is samen met Rabobank opgezet. Wat zijn jou ervaringen met dat project?

Mijn ervaring zit natuurlijk vooral op de educatie van het financiële deel, maar het mooie van Wizzie vind ik dat het echt een leerlijn is. Het heeft impact op meerdere groepen op de basisschool, waardoor het ook een terugkerend iets is. En het mooie vind ik dat het ook een heel breed scala aan onderwerpen voor het voetlicht brengt. Onderwerpen die voor kinderen niet altijd heel vanzelfsprekend zijn: cultuur, techniek en dus inderdaad ook financiële educatie.

Ik ben heel trots dat wij als Rabobank een belangrijke rol spelen in financiële educatie, en dat we zelfs mede-initiatiefnemer zijn geweest. En je ziet dat door de leerlijn het een terugkerend iets is, van groep 5 tot groep 8. Hierdoor blijft het bij die kinderen ook beter hangen en heeft het veel meer impact.

Rabobank werkt al lange tijd samen met JINC. Heb je zelf vanuit jouw rol en carrière bij Rabobank deelgenomen aan projecten?

Jazeker. De financiële educatie ligt mij natuurlijk nauw aan het hart, dus als de mogelijkheid zich voordoet, bijvoorbeeld in één van de Wizzie-trajecten, om voor de klas te staan dan vind ik dat hartstikke leuk. En ik vind het ook écht oprecht leuk om voor de klas te staan. Het houdt mij ook jong, om contact te houden met die doelgroep. Maar ook de andere programma’s die JINC aanbiedt, zoals JINC Baas van Morgen en TaalTrip, zijn mooi.

Ik heb zelf ook ervaring met het geven van sollicitatietraining. En dat vind ik juist zo leuk, dat je vanuit verschillende invalshoeken continu contact hebt met die kinderen en vanuit je eigen ervaring een stukje kunt meegeven. In de hoop dat je ze daarmee ook net even een ander perspectief kan geven waar ze later in hun leven ook iets aan hebben.

Dat is het mooie van wat JINC aanbiedt. Dat het juist al die verschillende facetten zijn, die misschien niet altijd zo expliciet in het onderwijsprogramma worden aangeboden, maar dat ze toch via JINC daarmee in aanraking komen.

Is het onderwerp kansengelijkheid, is dat iets wat leeft binnen Rabobank?

Ja, ik denk sowieso dat dat hoort bij de coöperatie zoals Rabobank. Wij zijn ook als bank eigenlijk ontstaan vanuit een kansenongelijkheid-situatie, de rijke boeren die de arme boeren hielpen om met name in de mechanisatie ook hun investeringen te kunnen doen. En ik vind het echt fantastisch dat we dat als coöperatie dat gewoon hoog in ons vaandel hebben en altijd hebben gehouden.

Wij zijn dan ook juist blij dat, bijvoorbeeld door zo’n programma wat JINC aanbiedt, we onze medewerkers in aanraking kunnen blijven houden en dat medewerkers zich daar op dat onderwerp ook in kunnen blijven zetten. Dus ik zie dat echt als een mooie wisselwerking en ik vind het ook echt een mooi voorbeeld van hoe wij ons als coöperatie ook kunnen blijven onderscheiden. En ik zou graag willen dat we dat nog tot in den lengte van jaren voort kunnen zetten.

Vind je dat het bedrijfsleven een bepaalde verantwoordelijkheid draagt op het gebied van kansengelijkheid, vooral voor de jongere generatie?

Ja, ik vind het niet alleen maatschappelijk belangrijk dat het bedrijfsleven daarin hun verantwoordelijkheid pakt maar ik denk dat het ook essentieel is voor ook de toekomst van heel veel bedrijven.

Wij zien dat in heel veel bedrijven de diversiteit in achtergronden, in cultuur, in wie of wat mensen zijn, dat dat steeds belangrijker wordt, dus is het ook ongelofelijk belangrijk dat je heel goed verband houdt met ‘wat gebeurt er dan in die maatschappij?’ en hoe kunnen wij vanuit de kennis en ervaring die we hebben daar ook een bijdrage aan blijven leveren.

Dus ik vind het eigenlijk een bijna noodzakelijk iets dat een bedrijf daarover nadenkt en er zijn zoveel onderwerpen die vaak ook heel dicht bij de core business van een bedrijf ligt. Om daar iets mee te doen, ik vind dat elk bedrijf daarover na moeten denken daar zich ook op in moet zetten.

We zijn hier vandaag bij Deloitte en samen organiseren jullie deze dag. Is er nog iets wat je kwijt zou willen over de samenwerking tussen Deloitte en Rabobank?

Nou, vandaag specifiek vind ik het vooral heel mooi dat we dit samen kunnen doen, dat Deloitte ons ook als partner daar gewoon heel actief bij betrekt. En ik zou bijna zeggen: zwaan kleef aan.

Volgens mij is dit ook wel het voorbeeld van hoe je als bedrijven de samenwerking opzoekt om vanuit dezelfde wens om impact te maken, en vooral ook kijkt hoe kunnen we elkaar versterken bij het maken van die impact in plaats van dat we bij wijzen van spreken allemaal weer ons eigen paadje blijven bewandelen.

Ik ben ongelofelijk blij met dit initiatief van Deloitte, maar ik ben nog veel blijer dat wij als Rabobank ook daarin onze rol mogen vervullen. Dus ik zou bijna zeggen: volgend jaar, wie sluit er aan?

Is er nog iets waar je het zelf over wilt hebben?

Nou, misschien is het wel leuk om het volgende te vertellen… De neiging kan denk ik heel snel zijn, dat je als medewerker van een bank denkt dat je door een gastles te geven alleen iets brengt. Maar je hebt ook heel veel te halen.

Ik vind het echt heel mooi om te zien dat door de manier waarop zo’n lesprogramma in elkaar steekt, dat je ook echt het eerlijke geldgesprek met jongeren kan voeren waardoor je ook veel beter in die belevingswereld van jongeren kan komen. Waardoor je ook veel beter snapt: wat houdt hun bezig, wat is voor hun belangrijk?

En dat helpt ons weer om ook na te denken: hoe kunnen we er nou voor zorgen dat de programma’s die wij maken met elkaar, dat die het beste aansluiten bij die belevingswereld?