Veelgestelde vragen
Mijn JINC – vrijwilliger – Sollicitatietraining
Mijn JINC – vrijwilliger – Sollicitatietraining
We vragen in dat geval of je een collega kunt vinden die de training over kan nemen. Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met JINC. Dan zoeken we samen naar een oplossing.
Het is goed om formele kleding te dragen. Dat maakt indruk op de leerlingen, en het maakt het rollenspel nog ‘echter’.
De sollicitatietraining wordt meestal gegeven aan vmbo-leerlingen uit de 3e en 4e klas. Ze zijn dan tussen de 14 en 16 jaar.
Dit verschilt per klas. Het kan zijn dat er leerlingen in de klas zitten die een bijbaan hebben of op (snuffel)stage zijn geweest.
Voor de start van de training heb je een half uur de tijd om kennis te maken met je mede-trainer en een rolverdeling af te spreken. Ook kun je via LinkedIn contact zoeken.
De trainers hebben een gelijkwaardige rol. Wie het voortouw neemt tijdens de training, hangt af van persoonlijkheid, ervaring en met name de afspraken die je met elkaar maakt.
Het kan voorkomen dat er een brief mist, bijvoorbeeld omdat de leerling ziek was tijdens de voorbereidende les. Als je met zo’n leerling toch een gesprek wil voeren, vraag dan op welke functie en bij welk bedrijf hij zou willen solliciteren en improviseer!
De aanwezige docent is verantwoordelijk voor de orde in de klas en kan leerlingen er in het uiterste geval uitsturen. Gelukkig is dat niet vaak nodig; de meeste leerlingen vinden de les interessant. Zelf kan je ook van alles doen om de stemming goed te houden. Lees daarvoor hier onze didactische tips.
Interactie is de beste methode om de aandacht van de leerlingen vast te houden; stel geregeld vragen aan de leerlingen en houd geen lange monologen. Lees de tips per onderdeel van de training goed door en kijk hier voor onze didactische tips.